Anja en Mahteme

Teamleider Anja heeft 20 mensen in haar team, verspreid werkend op acht locaties. Ze zijn gedetacheerd bij kantoorkoffieleverancier Selecta. Omdat er vanwege corona veel thuis wordt gewerkt, zijn minder mensen nodig op de kantoorlocaties. Dus bedacht Anja dat haar team één dag per week zou kunnen ‘thuiswerken’: online cursussen volgen die via werkportal.nl worden aangeboden.
Mensen werken op deze manier aan zichzelf en hun eigen ontwikkeling. Bijkomend voordeel: op deze manier kan het werk dat er nog wel is beter verdeeld worden. Bijna iedereen in het team deed mee en was enthousiast.

De onlinecursussen gaan over bijvoorbeeld werk zoeken en solliciteren: “Dat begint met wie ben je, wat wil je, wat kan je? Wat moet je doen als je gaat solliciteren? Wanneer mag je je ziekmelden en wanneer niet? Maar het gaat ook over hoe om te gaan met agressie, of wat betekent je netjes kleden eigenlijk precies? Mensen kunnen ook kiezen voor rekenen, taal, werken met computers en dergelijke.”

Anja helpt haar teamleden met het aanmaken van een inlog. Met de inlog houdt het programma de vorderingen bij en kunnen certificaten worden bewaard. Omdat ze sinds enige tijd een laptop van Pantar heeft, kan ze op locatie laten zien hoe het werkt. Voor sommigen is lezen bijvoorbeeld een drempel en dan helpt het te laten zien dat alles wordt voorgelezen. “Iedereen is enthousiast,” vertelt ze. “Iemand deed zelfs een cursus over op zondag, omdat hij zijn cijfer te laag vond.”

Energie

Anja krijgt energie van met mensen werken. “We gebruiken deze tijd om te investeren in ontwikkeling. En wat er geleerd is, komt terug in een gesprek met de jobcoach: wie ben je en wat kun je?” De cursussen zijn een aanknopingspunt om gesprekken aan te gaan met medewerkers over hun ontwikkeling: “Er is bijvoorbeeld een onderdeel Ken Jezelf. Daar ga ik dan vragen over stellen, over welke kwaliteiten iemand heeft. Opdracht: je gaat bij mij solliciteren en je gaat bedenken waarom ik jou zou moeten aannemen? Wat kun jij goed? Zo buigen we een negatief zelfbeeld om en kijken we naar wat iemand wél goed kan.”

‘Een nieuwe ervaring’

Mahteme werkt in het team van Anja. Hij komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Sinds kort werkt hij in de Stopera, daarvoor op het Weesperplein. Hij vult koffie bij, maakt de machines schoon en zorgt dat suiker en thee altijd op voorraad zijn. Hij leert in de cursussen ook over zijn eigen houding, dat is iets waar hij nooit eerder les over heeft gehad, hoe je contact legt en hoe je je netjes gedraagt, dat je op tijd moet komen. Allerlei dingen die te maken hebben met werk. Die kennis is heel goed om te hebben, om te begrijpen hoe mensen in Nederland denken.

Ontwikkelcoaches

Om de ontwikkeling van een medewerker gedurende zijn of haar verblijftijd bij Pantar vorm geven en op te volgen, kent Pantar sinds 2020 de functie van ontwikkelcoach. De ontwikkelcoach voert integraal regie op de processen instroom, doorstroom en uitstroom en werkt hierin nauw samen met interne en externe partijen. Samen met de medewerker bespreken teamleider en ontwikkelcoach de ambities en mogelijkheden en vertalen deze naar een passend ontwikkelplan. De vele werksoorten binnen Pantar bieden volop mogelijkheden en de ontwikkelcoach is degene die dit overziet. Op de achtergrond zijn er adviseurs Leren & Ontwikkelen actief die meedenken en ervoor zorgen dat ontwikkelbehoeften de juiste theoretische of praktische invulling krijgen, bijvoorbeeld door middel van een opleiding of training. In 2020 bestond de afdeling uit 12 ontwikkelcoaches, 2 adviseurs Leren & Ontwikkelen en 2 consulenten.

Teamleider Anja Doorn hier op de foto met Matheme Menda zag in de eerste coronagolf dat het wegvallen van werk een kans was voor ontwikkeling.

Blijven investeren in leren

De begeleiding van de medewerkers staat centraal binnen Pantar. Om het begeleidend kader, teamleiders en ontwikkelcoaches hier goed op toe te rusten hebben we twee bijzondere trajecten ingezet.

Coachen op de werkplek gaf een nieuwe impuls aan het ontwikkelgericht begeleiden. Dit deden we samen met Zinzis, bureau op het gebied van onderzoek, innovatie en training actief binnen onze sector, en Amfors, collega sociaal ontwikkelbedrijf in Amersfoort. Naast theorie biedt dit concept veel concrete handvatten en technieken om in verbinding met de medewerker naast veiligheid en vertrouwen ook voor voldoende stimulans en uitdaging te zorgen. Ook ervaren teamleiders bood dit nieuwe inzichten en zij gaven aan veel geleerd te hebben. Bijvoorbeeld: niet te snel een oplossing voor de medewerker te bedenken, maar deze uit te dagen er zelf naar op zoek te gaan.

Actieleren is ingezet om de nieuwe samenwerking tussen teamleider en ontwikkelcoach vorm te geven; gericht op de ontwikkeling van de medewerker. Aan de hand van een speciale methodiek worden casuïstiek en praktijkvragen gezamenlijk besproken op zoek naar rolduidelijkheid, ieders bijdrage en hoe dit het beste kan werken in de samenwerking. De bedoeling is om samen praktische werkafspraken te maken en vandaaruit in de praktijk te bouwen aan een constructieve samenwerking.

Voor begeleiding en staf zijn ondanks corona 39 van de 66 opleidingen en trainingen doorgegaan. Na een noodgedwongen stop is een aantal trainingen omgezet in een online versie.

In moeilijke tijden blijft Pantar medewerkers opleiden en doen we er alles aan om onze trainingen zoveel mogelijk door te laten gaan. Creativiteit en flexibiliteit zijn daarbij vaste waarden bij de adviseurs Leren & Ontwikkelen. Ondanks dat medewerkers soms wat langer moesten wachten op een training biedt deze tijd ons ook de uitdaging om naar nieuwe, moderne werkvormen op zoek te gaan; met misschien nog wel meer mogelijkheden dan ooit tevoren.

Training/Opleiding Deelnemers Training/Opleiding Deelnemers
VCA 86 Arbeidsfit 24
Nederlandse les 2019-2020 112 Nederlandse les 2020-2021 70
MEE-trainingen 30 Voorlieden 15
Transport 11 Bosmaaien 38
Wellant opleiding (Groen, niveau 1-3) 7 Graffiti verwijderen 10
Veilig werken langs de weg 63 BHV 89
Veilig werken met hoogwerker 23 Verkeersregelaar 28