Pantar en duurzame bedrijven maken circulaire droom werkelijkheid

Peter Veth, strategisch adviseur bij Pantar, ziet het helemaal voor zich: “Een grote loods, vol bedrijvigheid en medewerkers die afval verwerken tot nieuwe grondstoffen. In de ene hoek maken creatieve studenten kunstobjecten van afvalstromen, in de andere hoek wordt GFT-afval door een vergister omgezet in warmte en elektriciteit. In het kantoor krijgt een groep Nederlandse les en buiten legt een boot aan met koffiedroes en sinaasappelschillen uit de Amsterdamse horeca, klaar voor om verwerkt te worden tot zeep of inkt.”

Loods

Met deze droom van een ‘Circulaire Hub’ won Pantar begin 2021 de Werkinnovatie Prijs, een initiatief van Cedris, de brancheverenging van sociaal ontwikkelbedrijven, en de Start Foundation. Eén miljoen euro om in drie jaar tijd maatschappelijk waardevolle banen te creëren.

Inmiddels wordt de droom concreter en is Peter trots op de stappen die het eerste jaar zijn gezet. “De contouren van de hub worden steeds meer zichtbaar. Zo hebben we inmiddels een mooie loods aan de Papierweg in het Havengebied”.

Bedrijven

Het grootste succes van afgelopen jaar is volgens Peter het opzetten van een samenwerking met een aantal belangrijke spelers op de afvalmarkt. “Bedrijven hebben de middelen en logistiek. Bij Pantar hebben we de medewerkers en de ervaring om mensen te begeleiden in werk.” Neem het bedrijf Zoev City dat binnen Amsterdam op een duurzame manier afval vervoert. In het Wallengebied helpen Pantarmedewerkers om restval in speciale elektrische karretjes (Zoevers) naar een afvalboot op het Oosterdok te brengen.

En sloop- en afvalverwerkingsbedrijf Beelen.nl voor wie Pantarmedewerkers met elektrische auto’s afval ophalen. Voor het Recycling Service Center van de gemeente Amsterdam sorteert Pantar jaarlijks 3 miljoen kilo kleding uit de recyclingbakken.

Nu gaan deze reststromen nog naar afvalverwerkingsbedrijven in de regio. Maar in de toekomst zullen veel van deze boten en wagens aankomen bij de Circulaire Hub op de Papierweg. Om daar verder verwerkt te worden tot nieuwe producten.

Onderwijs

Ook is Peter blij met de samenwerking met twee belangrijke onderwijsinstellingen uit de stad. “Het ROC-Top heeft een mbo-opleiding voor circulair medewerker ontwikkeld, dat sluit mooi aan bij ons werkaanbod. En bij de UvA/HvA halen we koffiebekers en ander koffie-afval op, om dit te laten verwerken tot toiletpapier of papieren handdoekjes. Een mooie samenwerking tussen de Pantar-sectoren Logistiek, Facilitair en de Circulaire Hub. Ook wil de UvA/HvA een ‘living-lab’ in onze loods maken, waar studenten hun creativiteit kunnen botvieren op de afvalstromen die wij ophalen.”

Publiek-private samenwerking

Wat maakt dat bedrijven graag met Pantar samenwerken aan circulaire oplossingen voor Amsterdam? Peter: “Het is een mix van economische en maatschappelijke motieven. Aan de ene kant het gebrek aan handjes en aan de andere kant perspectief willen bieden aan de groep mensen die in het werk ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Ik denk dat wij best vooroplopen in die publiek-private samenwerking. We zijn ondernemend, maar we zijn geen echte ondernemers. Dus laten wij vooral doen waar wij goed in zijn en bedrijven ‘medeplichtig’ maken en laten doen waar zij goed in zijn. Zo zit iedereen in zijn kracht.”