Pantar haalt belangrijk certificaat voor recycling van elektronica

Pantar behaalde in 2021 een belangrijke certificaat op het gebied van duurzaamheid en circulariteit: de WEEELABEX certificering. Oftewel: Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence. Een lange naam voor een certificaat dat staat voor het veilig verwerken van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Pantar is één van de weinige sociaal ontwikkelbedrijven met dit certificaat. De Weeelabex certificering is van belang omdat we hierdoor ook voor andere nieuwe klanten e-waste kunnen gaan verwerken. Er is een grote markt voor het verwerken van elektrische en elektronische apparatuur. Wat in Nederland alleen mag worden gedaan door gecertificeerde bedrijven.

Werkinstructies

Zo’n 60.000 kilo aan oude KPN-servers komt er elk jaar binnen op Kriekenoord. Al die kilo’s elektronica worden door een team van 25 medewerkers nauwkeurig uit elkaar gehaald in opdracht van het Diemense bedrijf SourceCom. “Eerst verwijderen onze medewerkers de verpakkingsmaterialen, daarna de batterijen en geheugenkastjes. Vervolgens gaan ze aan de slag met de printplaten. Daar zitten allerlei metalen zoals goud, zilver en aluminium op. Deze worden stuk voor stuk gescheiden om naar een volgende verwerker te sturen”, vertelt Ursula Hesseling, afdelingshoofd sector Productie. Ze weet inmiddels precies hoe een printplaat uit elkaar te halen voor recycling. Want voor de certificering moest ze elke handeling aan de servers nauwkeurig beschrijven in een werkinstructie. Veertig instructies waren het. Inclusief foto’s, zodat ook medewerkers voor wie lezen lastiger is, het goed begrijpen.

Rapporteren

Maar dat was niet het enige wat nodig was om dit belangrijke certificaat te behalen. Ursula somt een lange lijst op. “Hoe veilig is de werkplek? Zijn er bijvoorbeeld speciale brandblussers voor brand veroorzaakt door lithiumbatterijen? Zijn er genoeg beschermingsmaterialen zoals veiligheidsbrillen en handschoenen? En één van de belangrijkste punten: rapporteren hoeveel apparatuur er binnenkomt en hoeveel materiaal weer naar buiten gaat. Dat is het voornaamste doel van het certificaat: zicht houden op afvalstromen en ze veilig verwerken.” Een hele klus dus, waar ze vanaf februari tot juli hard aan hebben gewerkt. Maar nu Pantar het certificaat op zak heeft, opent dit een weg naar nieuwe opdrachtgevers op het gebied van recycling en elektronica.

Professioneler

Het hele certificeringsproces heeft het team ook veel gebracht. Ursula:”Ik ben echt trots op iedereen die eraan heeft meegewerkt. Zeker de auditdag was echt spannend voor de medewerkers op de werkvloer die allemaal vragen kregen. Maar het feit dat ze zoveel over hun werk mochten vertellen, heeft echt wat met hun eigenwaarde gedaan. Het team is professioneler geworden. Ze zaten eerst altijd wat apart en veel mensen wisten niet wat ze deden. Nu zien we meer interesse voor het team en hun werk. De voorman van het team vertelde me na afloop van het certificeringstraject dat hij er zoveel van heeft geleerd. Kijk dat is wat je wil!”